Anasayfa

29-04-2024
FUEN üyesi Türk kuruluşları AGİT toplantısına katıldı
Avrupa Milletleri Federal Birliği (FUEN) üyesi Türk kuruluşları, 22-23 Nisan tarihlerinde Avusturya’nın başkenti Viyana’da düzenlenen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Ek İnsani Boyut Toplantısı’na katıldı.
29 Nisan 2024 Pazartesi 15:49

Avrupa Milletleri Federal Birliği (FUEN) üyesi Türk kuruluşları, 22-23 Nisan tarihlerinde Avusturya’nın başkenti Viyana’da düzenlenen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Ek İnsani Boyut Toplantısı’na katıldı.

"Uluslararası İnsan Hakları Hukuku ve Uluslararası İnsancıl Hukukun Geliştirilmesinde ve Korunmasında Sivil Toplumun Rolü" başlıklı toplantıya FUEN Türk Azınlıkları/Toplulukları Çalışma Grubu (TAG) üyesi Batı Trakya Türkleri ve Ahıska Türkleri iştirak etti. Toplantıda Batı Trakya Türk toplumunu Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) ve Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği (BTAYTD), Ahıska Türklerini Milletlerarası Ahıska Türkleri Cemiyeti "VATAN" temsil etti.

AGİT Malta Dönem Başkanlığı ve AGİT Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi (ODIHR) tarafından düzenlenen toplantıda, sivil toplumun özellikle çatışma ve insani kriz zamanlarında uluslararası insan hakları hukuku ve uluslararası insancıl hukuk ihlallerinin belgelenmesindeki önemi, AGİT bölgesindeki insan hakları savunucularının karşılaştığı önemli tehditler, bu zorlukların onların güvenliği ve çalışmalarını etkili bir şekilde yürütme yetenekleri üzerindeki etkisi ele alındı.

Toplantıda yaptıkları konuşmalarda ABTTF ve BTAYTD, Yunanistan’da hukukun üstünlüğünün son dönemde sistematik olarak ihlal edildiğine dikkat çekerek, hukukun üstünlüğünün önemli bir göstergesi olarak Batı Trakya Türk derneklerinin yer aldığı Bekir Usta ve Diğerleri Dava Grubu ile ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesinin tüm uyarılarına rağmen Yunanistan tarafından 16 yıldır ısrarla uygulanmadığını kaydetti.

Yunanistan’da Batı Trakya Türk toplumunun sivil toplum kuruluşları ve haklarını savunan temsilcilerinin sürekli baskı ve yıldırmaya maruz kaldığını ve damgalandığını belirten ABTTF ve BTAYTD, Yunan hükümetinin Batı Trakya Türk toplumuna karşı tecrit ve marjinalleştirme politikaları uyguladığını, kimliğini inkar ettiğini, seçilmiş müftülerini tanımadığını ifade etti.

Milletlerarası Ahıska Türkleri Cemiyeti "VATAN" konuşmasında, 1944’te Sovyet Lideri Josef Stalin’in emriyle Orta Asya’ya sürgüne gönderilen Ahıska Türklerinin Gürcistan’daki atayurtlarına geri dönüş sürecinde yaşanan sorunları dile getirerek, geri dönüş sürecini tamamlamakla yükümlü Gürcistan’ın yükümlülüklerini yerine getirmediğini ifade etti. VATAN, Gürcistan’ı Avrupa Konseyine üyelik başvurusunda söz verdiği yükümlülüklerine uymaya ve sürgüne gönderilen Ahıska Türklerinin atayurtlarına geri dönüşlerinin sağlanmasına yönelik gerekli koşulları yerine getirmeye çağırdı.
Kaynak: GÜNDEM

Ekleyen: MŞ

Haberler


Motosiklet kazasında 90 yaşındaki vatandaş hayatını kaybetti

Miçotakis: ‘Ankara’da Müslüman azınlık dahil temel politikalarımızı tekrarladık’

‘Frontex’in gözü önünde geri itildiler’

Atina’da ‘Nekbe’nin 76. yılı dolayısıyla yürüyüş düzenlendi

Uzmanlardan ‘çöl tozu’ uyarısı

Keşan Ticaret ve Sanayi Odasından Batı Trakya ziyareti

Balkanlar’da en beğenilen lider Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan

İskeçe Müftülüğünden kurban bağışı kampanyası

Habipoğlu, Romanya ve Bulgaristan ziyaretlerini değerlendirdi

İTB Kadınlar Kolunda seçim

Büyük Müsellim’de Hıdırellez çoşkusu

Kasselakis’den Gümülcine ziyareti

Sıcaklık artacak, çöl tozu yine etkili olacak

AB yaz yaklaşırken orman yangınlarının önüne geçmeye hazırlanıyor

Miçotakis Dedeağaç ve Gümülcine’yi ziyaret etti

Hakan Fidan, Miçotakis’in Ankara ziyaretini değerlendirdi