Anasayfa
14-03-2019
Üç aylar ve Regaib kandili
Büce Rabbimizin rahmetini insanlara bol bol ihsan ettiği belli vakitler ve belli mevsimler vardır. Kameri aylardan Recep, Şaban ve Ramazan ayları, manevi bereketi bol olan zaman dilimlerindendir.

Hayatın çeşitli sıkıntıları ve imtihanlar neticesinde yıpranan ve yorgun düşen ruhlarımız bu mukaddes zaman dilimlerinde yenilenme fırsatı bulur. Asırlardır ecdadımız bu mübarek üç aylara büyük önem vermişlerdir. Bu üç ayların içindeki mübarek geceler, bir kaybı olanın karanlıkta onu kandille aramasına benzetilmiş ve bu maksatla tarihimizde onlara "kandil geceleri" denilmiştir. Rasulullah Efendimiz (sav) üç aylara kavuştuğu zaman şöyle dua etmiştir: “Allahım Recep ve Şaban aylarını hakkımızda hayırlı ve mübarek kıl, bizi Ramazan ayına ulaştır.”

Yine Resul-ü Ekrem Efendimiz başka bir hadis-i şeriflerinde “Recep Allahın, Şaban benim, Ramazan da ümmetimin ayıdır” buyurmuşlardır.

8 Mart Cuma günü Recep ayının ilk günü ile üç aylar başlangıcı, 9 Mart Perşembe’yi Cuma’ya bağlayan gece de Regâib kandilidir. Allah mübarek eylesin, hayırlara vesile kılsın.

Bu mübarek zaman dilimleri kainatın sahibi Cenab-ı Hak tarafından bizlere verilmiş büyük bir ganimettir. Bu aylar ve içindeki müstesna geceler adeta Yüce Rabbimizin bizi bağışlaması için bir lütfudur. Bizler de bu mübarek ayların değerini bilip hürmet göstermeli, bu manevi atmosferden olabildiğince istifade etmeliyiz.

Muhakkak her gün ve her ay Allahındır ama bazı gün ve ayların mübarek ve önemli oluşu Allah-u Teala'nın onlara değer vermesindendir. Hal böyle olunca bizler de bu aylarda nefis muhasebesi yapmalı, günahlarımıza tövbe etmeli, kendimiz, ailemiz ve bütün Müslümanlar için dua etmeliyiz. Peygamber Efendimiz bir hadislerinde şöyle buyurmuştur: “Beş gece vardır ki, o beş gecede yapılan dualar geri çevrilmez, kabul olunur. Bunlar; 1- Recep ayının ilk cuma gecesi (Regaib gecesi). 2- Şaban'ın 15. gecesi (Beraat gecesi) 3- Cuma geceleri. 4- Ramazan Bayramı gecesi. 5- Kurban Bayramı gecesi.”

Regaib; arzu edilen değerler, feyiz, bereket demektir. Bu gece Yüce Rabbimiz kendisine yönelen kulları bağışlar, onlara bol bol ihsanlarda bulunur.

Böyle mübarek bir geceyi ihya etmek üzere önceden ruhi yönden kendimizi hazırlamamız gerekir. Bu anlamda, öncelikle nefis muhasebelerimizi yapmalı ve özümüze dönerek özeleştiride bulunmalıyız. Bir yıl boyunca hayır ve şerler adına neler yaptık? Düşünmeli ve hayır adına yapmış olduğumuz şeylerden dolayı Cenab-ı Hakk’a hamd ve şükürlerimizi sunmalı; yapılan şerler için de tevbe ve istiğfarda bulunmalıyız. Gelecek günlerin planlamasını yaparak bundan sonraki hayatımızı daha iyi değerlendirecek adımlar atmalıyız. İnsanlığa akl-ı selimin hakim olması ve dünyada akan kan ve gözyaşının sona ermesi için dualar etmeliyiz. Hergün artan ahlaksızlık ve edepsizlik buhranından topyekün kurtulmak için, nefsimizden başlayarak, gücümüz nisbetinde herkesin bu kötü gidişata dur diyecek mücadele ve mücahede azmine ulaşmasına destek vermeliyiz. Toplumların, arsızlık, ahlaksızlık, haksızlık, hırsızlık, yolsuzluk, kin ve intikam duygularıyla hareket etmemesi; merhamet ve sevgisinin yaygın hale gelmesi için örnek oluşturacak faliyetlere kendimizi hazırlamalıyız.

Özellikle azınlık olarak yaşayan Batı Trakya Müslüman Türk Toplumu olarak bizlerin, birlik ve beraberlik ruhu içinde kardeşlik ve sevgi duygusuyla birbirmizle kenetlemeliyiz. Anne ve babamıza, yakınlarımıza sevgiyle ve iyilikle yaklaşalım. Gönlümüzü bulandıran haset, kin, düşmanlık, haksızlık ve zulüm çamuruna bulaşmaktan sakınalım. Gönüllerimizde iyilik, fazilet ve bilgi ışığını yakalım. Yarın ahiret için güzellikler gönderilim ki güzellikleri bulalım. Allah’ın rızasını kazanmaya çalışalım ki, Allah’ın vaat ettiği cennetine girebilelim. Üç aylar ve Regaib Kandiliniz mübarek olsun.

14 Mart 2019 Perşembe 12:17